If you favor...

Etsy

Sunday, October 20, 2013

Kuey teow



Salam all...


Harini mmg kerjaku adalah utk meng 'update' blog dgn resipi2..jgn marah ha.. Ni semua sbb dah byk sgt backlog. Semua dok terperap je dlm draft box tu!

Bukan nye ape..nanti senang i nak recall balik resipi yg sedap2 ni. Manelah tau kot2 u all nak dtg rumah i ke..kan..
Boleh lah i jamu sedap2. Hehehe

Ok resipi ni adalah dari kak nannie pulak. Silalah rujuk blog kak nannie ye :)


Alamak!! apsal ade ikan dgn bendi tu ha... haha..lawak2..!! tu utk masak gulai tempoyak tu. Sila abaikan ye ;)


Bahan2 yg diperlukan..



Fantastico!! :)






Asam pedas patin with kimchi


Haluu halu.... Assalamualaikum.. 

Alhamdulillah rezeki haritu ade org bagi ikan patin yg agak besar jugak. Half dah bagi pada mother in law i.. Half lagi i yang punye lah..! Mwahaha. *ape hal nak ber "i" "u" pulak ni kan*

MIL dah buat masak gulai. And dia suggest buat masak asam pedas pulak, campur kimchi. Kebetulan sister in law baru balik Korea. Mmg ade pesan suruh dia belikan kimchi sepeket. 

Since kita ni blom expert lagi masak asam pedas ni..mcm biasa, refer pada En Google lah jawabnye. Tq akak ummi for the recipe! Nanti jgn lupa singgah blog dia ek!




*Haa ni copy paste from kak Ummi*

BAHAN-BAHANNYA :-
3 ekor ikan kerisi - kite kerat 2 sebab ikan besar
5-6 batang bendi muda
sedikit jus asam jawa
5 sudu besar lada kering kisar
2 batang serai - diketuk
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Daun kesom

BAHAN DITUMBUK HALUS :-)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci belatacan
1 inci halia
1 inci kunyit hidup


Tada....!! Nampak sedap tak? Nampak sedap tak?

Sedap giler....!!! hahah puji diri sendiri. Taklah, seriously, first time buat masak asam letak kimchi. U all shd try k. Mmg pedas dan power!






Ok, enjoy trying out d recipe...! Wassalam.